Strategische employer branding: meer dan enkel leuke vacatures

Strategische employer branding: meer dan enkel leuke vacatures

De gepaste profielen vinden voor jouw openstaande vacatures is niet zo vanzelfsprekend. Veel bedrijven gaan ervan uit dat een leuk beeld en een pakkende tekst de klus wel zullen klaren. Maar niets is minder waar. Een leuke foto en sterke copy horen erbij, maar het is zoveel meer dan dat. Alles begint met een goede employer branding strategie.&

Wat is ‘Employer Branding’ precies?

Employer Branding is het kruispunt van drie grote pijlers:

  1. Branding: Hoe positioneer je jouw bedrijf als werkgever in de markt? Welke troeven heb je in handen en speel je deze genoeg uit in jouw communicatie?
  2. Strategisch human resources management:  hoe verloopt de aanwervingsprocedure en onboarding? Hoe zorg je voor jouw menselijk kapitaal?
  3. De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de onderneming.

Het doel van Employer Branding is dus niet enkel hopen op instroom bij een vacature. Het doel is om een proces in gang te zetten tussen de werkgever en (potentiële) werknemer om deze relatie duurzaam te maken.

Waarom is het belangrijk om aan Employer Branding te doen?

De arbeidsmarkt van vandaag verandert ontzettend snel. De huidige crisissituatie, de vergrijzing en de vele knelpuntberoepen zullen deze transformatie alleen nog maar groter maken. Wat als gevolg heeft dat vacatures nog moeilijker ingevuld raken. The war for talent kan je echter winnen door de Employer Branding in jouw bedrijf op scherp te stellen!

Wat is je Employer Value Proposition?

Wat ontvangen jouw medewerkers in ruil voor de skills die zij dagdagelijks inbrengen in de onderneming. En hiermee bedoelen we niet enkel een ‘marktconform’ salaris. Maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden, een fijne werkomgeving, carrière- en opleidingsmogelijkheden, bedrijfscultuur, … Kortom alles wat invloed heeft op de persoonlijkheid en de waarden van het bedrijf. Vanuit dit DNA van je bedrijf definieer je die EVP.

Don’t post and pray

Via post-and-pray methode maak je gebruik van een vacaturetekst met een leuk beeld, zet je dit online en kruis je de vingers dat het juiste profiel erop afkomt. Maar het kan ook anders: zet een off- en online strategie op rond Employer Branding en werving. Alleen zo ben je zeker dat je de juiste en voldoende profielen zal bereiken om die vacatures ingevuld krijgt.

Wil jij ook jouw employer branding strategie opzetten?